Parasport ≠ para život: Emilija Stošić (VIDEO)

Emilija Stošić je velika nada Stonoteniskog kluba za osobe sa invaliditetom “Nais”. Od kako se pridružila ovom timu, redovna je, požrtvovana, vredna, a kako su primetili treneri koji vode klub, veoma je talentovana. Nedavno je prošla i kroz takmičarsku selekciju, tako da joj, ukoliko nastavi kako je počela i kako joj prognoziraju stonoteniski stručnjaci, sledi uspešna sportska karijera.

Emina dijagnoza je spina bifida – urođeni rascep kičmenog stuba, zbog koga nastaje nepotpuno zatvaranje kičmene moždine.  Najčešće je reč o ozbiljnom stanju koje može uključivati paralizu mišića, gubitak senzibiliteta, gubitak kontrole nad ekstremitetima, infekcije i druge probleme sa zdravljem. Deca rođena sa ovom dijagnozom se najčešće, odmah po rođenju, izlažu operacijama i jakim lekovima, a kasnije fizikalnim terapijama i nošenju ortoza za noge ili kičmu.

Kroz takvo detinjstvo prošla je i Emilija, ali srećom, ne pamti operacije, niti težinu oporavka. Iako u kolicima, ona vodi jedan aktivan, svakidašnji život. Pohađa Ugostiteljsko – turističku školu i planira da upiše fakultet, položila je vozački ispit, druži se i izlazi sa prijateljima, aktivna je na društvenim mrežama, bavi se manikirom i uz sve to,  redovno dolazi na treninge stonog tenisa. Uskoro je očekuju takmičenja i putovanja sa klubom u kome je trenutno jedina dama.

Ema se, srećom, ne suočava sa neshvatanjem, netolerancijom i predrasudama u svom okruženju. Oni koji je svakodnevno viđaju strpljivi su i pažljivi prema njoj. Oni koji je upoznaju, odmah je zavole – zbog dobrodušnosti, prijatnosti i pozitivne energije koju širi svojim širokim toplim osmehom.

O njenim sportskim i životnim podvizima tek će se govoriti.

Pogledajte video!

“Projekat se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora.“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.