Obavljen žreb za finalni turnir Kupa za košarkašice

Prvi put u istoriji srpske košarke žreb za završni turnir Kupa nije obavljen u Beogradu, održan je u prelepom ambijentu svečane sale „Konstantin Palas“ hotela „Tami“ u Nišu. U gradu u kome  će se u petak i subotu i odigrati završni turnir ženskog nacionalnog Kupa Milan Ciga Vasojević.

 

 

U prvom polufinalu u petak 11. marta od 16.00 časova sastaju se Kraljevo i Crvena zvezda mts, a od 18.30 časova Art Basket i Vojvodina 021. Finale je zakazano za subotu 12. mart u 18.30 časova.

 

 

Polufinalne parove su izvukle gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i naše nekadašnje reprezentativke Zorica Tadić, Vesna Žugić i Marina Milojević.

 

Žrebu su prisustvovale igračice četiri kluba Nevena Naumčev (Crvena zvezda mts), Snežana Čolić (Art Basket), Katarina Jakovljević (Vojvodina 021) i Anđela Radović (Kraljevo), predstavnici i treneri klubova učesnika, kao i predstavnici organizatora grada Niša, potpredsednica KSS za žensku košarku Ana Joković i potpredsednik KSS za takmičenja Dušan Projović.

 

 

 

 

Na početku, posle himne Srbije u izvođenju Akademskog hora SKC, prisutne je pozdravila gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Poštovani gosti, dragi prijatelji, posebno se radujem još jednom velikom košarkaškom spektaklu i što su sada žene u pitanju. Nekada sam, kao srednjoškolka igrala košarku i otišla sam na studije u Beograd ne da bih studirala, već da bih igrala košarku. Kasnije sam se, ipak, više posvetila fakultetu. Ove godine Niš je domaćin dva kupa. Pre par nedelja položili smo težak ispit dobrog domaćina i uspešnog organizatora Kupa Radivoj Korać… Pred nama je drugi nacionalni kup, ovog puta u ženskoj košarci, koji nosi ime proslavljenog trenera Milana Cige Vasojevića koji je imao i mnogo prijatelja u Nišu. Uverena sam da ćemo biti uspešni domaćini najboljim košarkašicama i zahvaljujem Košarkaškom savezu Srbije na ukazanom poverenju u godini kada naš grad obeležava 75 uspešnih godina bavljenja košarkom. Uverena sam da ćemo potvrditi ono što smo mnogo godina unazad pokazali, da naš „Čair“ jeste sinonim za košarku. Naše košarkašice su šampionke Evrope, već su se plasirale na Svetsko prvenstvo i neka ovog takmičenje u Nišu bude početak njihovih novih uspeha. Svojim prisustvom danas veliku važnost ovog takmičenja potvrđuje i naša proslavljena reprezentativka i potpredsednica KSS za žensku košarku Ana Joković. Dobrodošli u Niš, zahvaljujem što ste danas ovde… Naravno, Nišu pripada još jedno važno priznanje – prvi put žreb za jedno veliko takmičenje održava se van Beograda, odnosno u Nišu. Crvenoj zvezdi, Art Basketu, Kraljevu i Vojvodini 021 čestitam na plasmanu na završni turnir, želim im da se u našem gradu osećaju dobro i da znaju da su među svojima, Volela bih da vaša igra bude motiv za mnoge devojčice da se opredele za košarku. Pozivam ljubitelje košarke da u petak i subotu uživaju u borbama za osvajanje trofeja u važnom domaćem takmičenju. Klubovima želim uspeh i najbolji neka osvoji trofej!

 

 

 

Zvanicama se obratio i potpredsednik KSS za takmičenja Dušan Projović.

Polaskan sam ovim brojem prisutnih, što su predstavnici klubova danas sa nama, kao i naše bivše proslavljene reprezentativke koje će učestvovati u žrebu. Naravno, kada date sebi motiv da vam je košarka cilj a ne sredstvo, onda možete da postignete uspehe… Gradonačelnica vam je poželela da se lepo provedete ovde, videćete da Niš ima neku svoju dušu… Svima želim da uživaju u košarkaškim predstavama, a kao što je rekla gradonačelnica, najbolji neka pobedi…

Kada je reč o istoriji ovog takmičenja, od 2006. godine, od kada je Srbija samostalna država, najviše trofeja nacionalnog Kupa osvojile su košarkašice Hemofarma, čak pet, od čega četiri zaredom od 2007. do 2010. godine. Crvena zvezda i Partizan su se radovali po tri puta, Partizan – 2011, 2013. i 2018, Crvena zvezda 2016, 2017. i 2019, a Radivoj Korać, Vojvodina, Kraljevo i Art Basket po jednom, Korać 2014, Novosađanke 2015, Kraljevčanke 2020 i Art 2021.

 

foto: Stefan Komadinić

 

 

 

 


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.