INTERVJU: prof. dr Marko Aleksandrović – “Ideja Balkanske lige je uspela” (VIDEO)

Završena je prva sezona Balkanske lige u košarci u kolicima (Balkan Wheelchair Basketball League – BWBL). U prvoj sezoni, dominaciju tokom lige je ostvarila KKK Bijeljina, sa svih devet pobeda. BWBL čine ekipe iz četiri države: Bosne i Hercegovine (KKK Bijeljina – Bijeljina), Bugarske (BKHU Levski – Sofija), CrneGore (KK OSI Paramont – Podgorica) i Srbije (KKK Nais – Niš). BWBL se igra po trokružnom, gde svaki tim se sastaje sa drugim po tri puta. Igra se devet kola, a tim sa najviše bodova je šampion BWBL. Svaki tim je domaćin jednog turnira u sezoni. BWBL ima sedište u Sofiji, predsednik lige je dr Vladimir Iskrov (Sofija), izvršni komesar prof. dr Marko Aleksandrović (Niš), a komesar za suđenje je prof. Igor Đorđević (Niš).

 

 

Ekskluzivno za naš portal svoje utiske o prvoj sezoni izneo je izvršni komesar, prof. dr Marko Aleksandrović, koji je ujedno objavio da je podneo ostavku na funkciju predsednik u Klubu košarke u kolicima Nais, koju je uspešno obavljao od 2017. i samog osnivanja kluba.

 

Kako ste zadovoljni prvom sezonom BWBL?

Opšti je utisak da je BWBL jedno osveženje na ovim prostorima. Ona je prava prilika za psiho-socijalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom. Svi se slažu da je početna sezona nadmašila sva očekivanja i da je ova i ovakva liga potrebna košarkašima u kolicima. Tokom održavanja BWBL mnoge osobe sa invaliditetom su započele da treniraju ovaj sport, kao i osobe bez invaliditeta. Rukovodstva klubova članica BWBL su jednoglasni u oceni da liga u ovom formatu treba da se nastavi. Za njih je ova liga ne da je samo zadovoljila primarne interese, već je prevazišla očekivanja.

 

 

KKK Bijeljina dominirala ligom, kako to komentarišete?

Ova ekipa je sjajan spoj mladosti i iskustva, pa im je zbog mnogo mladih igrača budućnost svetla. Imaju „petorku budućnosti“ u kojoj su Šarenac, Joksimović, braća Rosuljaš i Radosavljević.To je petorka koja će za neku godinu vladati ovim prostorima. Uz pomoć starijih i iskusnijih, „protutnjali“ su ligom, sa sedam od devet ubedljivih pobeda.Pokazali su zašto su i pre dolaska u Sofiju i matematički postali šampioni. Bili su domaćini prvog turnira, probili su tremu organizacije cele lige i olakšali dalji tok iste. Taj turnir je obeležio 20 godina postojanja KKK Bijeljina, pa ništa lepše za Semberce nego da jubilarnu godinu postojanja završe osvajanjem regionalnog trofeja. KKK Bijeljina ima podršku Grada Bijeljina za nesmetano funkcionisanje, a ta će podrška biti jača po osvajanju BWBL.

 

 

KKK Paramont prvi put igra neko ligaško takmičenje i prijatno su iznenadili.

Crna Gora je do ove sezone imala iskustvo igranja samo rijateljskih utakmica i turnira. Prvi put u istoriji, neki klub košarke u kolicima iz Crne Goreučestvuje u nekomligaškom takmičenja – to čak u dva istovremeno (BWBLi NLBwheel liga). Upravo igrajući dve regionalne lige istovremeno, KK OSI Paramont iz Podgorice je iz meseca u mesec igrao sve bolje, uigranije. Iako suočeni sa otkazima pred poslednji turnir BWBL koji se igrao za njih najdalju Sofiju, nisu se predavali. U Sofiji su u utakmici sezone, sa samo jednim rezervnim igračem, pobedili (u toj utakmici favorita) KKK Nais i odbranili drugo mesto koje su držali od trećeg kola. Četa trenera Erola Vrevića imala je udarni centarski tandem Nermin Pandžić – Nikola Mišurović koji je bio nerešiva enigma za Nišlije. Sjajna je stvar da je neposredno pred sezonu, stručni štab i igrački kadar pojačan dvojicom asistenata Fakulteta za sport i fizičko vasitanje Univerziteta Crne Gore, prof. Pavlom Malovićem i prof. Erolom Vrevićem. Inače, svim košarkašima u kolicima u Crnoj Gori, titula najboljeg strelca lige koju je dobio Nikola Mišurović, inspiracija je i podrstrek za dalji rad. Grad Podgorica i Paraolimpijski komitet Crne Gore daju snažnu podršku košarkašima u kolicima.

 

 

KKK Nais i Niš su pokazali da imaju sposobne ljude za organizaciju, jer pored Vas kao izvršnog komesara lige, tu je i komesar za suđenje, prof. Igor Đorđević. Kako ocenjujete nastup KKK Nais?

KKK Nais se pokazao da je sjajan organizator turnira, jer se o događajima u hali Čair i dalje govori. Međutim, iako treniraju najviše od svih timova, te im kondicije ne manjka. Nišlijama nedostaje lider na terenu i organizator igre. Činjenica da neki igrči koji ne treniraju i ne žive u Nišu (Vlado Švraka, Lazar Makulović, Nemanja Vukašinović, Filip Jovanović), koji neosporni imaju kvalitet, nisu bili uigrani sa igračima koji treniraju u Nišu. Upravo je ta činjenica uticala na poraz od Paramonta u Sofiji, iako je ekipa iz Crne Gore bila jako oslabljena. Niš je univerzitetski grad, neki dobri igrači dolaze da studiraju u Nišu, treniraće i igraće za KKK Nais. To je to šansa za igrački napredak KKK Nais. U svakom slučaju, vreme radi za KKK Nais, jer niški klub ima odlične uslove za rad, opremu i rekvizite, a podrška lokalne samouprave (Grad Niš, Gradska uprava za društvene delatnosti, Gradska opština Palilula, Gradska opština Pantelej, Gradska opština Crveni Krst) i akademskih institucija (Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu) je velika.

 

Sofija je sedište lige i veliki grad i odakle je BKHU Levski. Nekako je BKHU Levski kao domaćin rezultatski „spasio“ sezonu.

Sofija je sedište lige i veliki grad, dom dva kluba košarke u kolicima – BKHU Sofija Balkan i BKHU Levski. Pred start sezone BWBL, bar za mene, BKHU Levskije kandidat za visok plasman, za prva dva mesta. Ali, BKHU Levski je tokom sezone imao hendikep da je nekoliko igrača profesionalno angažovano u inostranstvu. Njih ima dosta, pa je čak i nekoliko igrača iz KKK Despot iz Beograda nastupilo za BKHU Levski, što je sjajno iskustvo za te igrače. Sam BKHU Levski je bio kompletni tek na poslednjem turniru.Imaju snažnu podršku Grada Sofije, nadležnih ministarstava, nevladinog sektora i Bugarske košarkaške federacije. Inače, Bugarska košarkaška federacija je angažovala Italijana Antonija Kalgiana za selektora Bugarske u košarci u kolicima, koji je vodio BKHU Levski na poslednjem turniru. To angažovanje će vremenom rezultirati podizanjem kvaliteta igre. Ima nagoveštajaOčekuje se jači BKHU Levski naredne sezone BWBL.

 

BWBL je dodelio vredne nagrade. Izabrana je najbolja petorka i najuspešniji pojedinci u tri najbitnija statistička pokazatelja – poeni, skokovi i asistencije.

Nije bilo teško da se odluči ko je najbolji igrač lige. Prikazana igra, uticaj na ekipu, statistički pokazatelji i gospodstvo Edisa Imširovića, nisu dozvolili bilo kakvu dilemu po pitanju najboljeg igrača lige. Dosadašnji selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, igrač KIK Zmaj iz Gradačca, ali u BWBL u ulozi trenera-igrača u KKK Bijeljina, najbolji je asistent i skakač lige, a u vrhu je liste strelaca. Sve pomenuto je uticalo na jednoglasnu odluku da je Edis Imširović MVP za sezonu 2021/2022. Najbolji poenter je Podgoričanin Nikola Mišurović, koji se zajedno sa Edisom Imširovićem nalazi u najboljoj petorci lige. Pomenutoj dvojici se u najboljoj petorki lige potpuno zasluženo pridružuju Dražen Duvnjak i Strahinja Rosuljaš (KKK Bijeljina), kao i Martin Ivanov (BKHU Levski).

 

 

Uspešno uključivanje košarkaških sudija u košarku u kolicima

Usavršavanje košarkaških sudija da sude košarku u kolicima je bila jedna od ideja da pokušamo da realizujemo. Tokom lige, sudije iz sve četiri države usavršavale u suđenju košarke u kolicima, a sve pod budnim okom vrhunskih međunarodnih autoriteta suđenja košarke u kolicima, g. Damira Kunosića iz Tuzle i g. Saše Lakića iz Klagenfurta. Oni su zajedno obučavali sudije na prvom turniru u Bijeljini, a pojedinačno u Podgorici i Nišu. Odvojili su svoje dragoceno vreme da inspirišu mlade ljude za suđenje i od srca im se zahvaljujem. Zahvaljujući u velikoj meri njima, polako broj sudija koji žele da se usavršavaju da sude košarku u kolicima je dovoljan za prvu sezonu, ima sa čim u narednu.BWBL komesar za suđenje, prof. Igor Đorđević, briljantno je vodio sudijski sektor, napravio sjajan odnos sa sudijskim esnafom i uspostavio temelje jake međunarodne saradnje. Od početka je sa nama, veoma je iskusan u svom poslu i njemu BWBLduguje ogromna zahvalnost, posebno što sve to radi volonterski. Sada BWBL ima u svakom gradu bar dve sudije koje mogu da na višem nivou sude košarku u kolicima. Ipak, mora mnogo da napreduju, ali je reč o ljudima koji su spremni da se usavršavaju.

 

 

Crna Gora je postala deo velike porodice koašrke u kolicima. Koliko je BWBL zaslužna za to?

Jedna od referenci ove lige je članstvo u Međunarodnoj federaciji košarke u kolicima (International Wheelchair Basketball Federation – IWBF).Baš na početku BWBL je ta ideja inicirana od strane g. Damira Kunosića, a realizovanaprijavom Paraolimpijskog komiteta Crne Gore za članstvo u IWBF krajem prošle godine. Na sastanku Izvršnog saveta IWBF 10. aprila u Miesu (Švajcarska), Crna Gora je postala punopravni član međunarodne kuće košarke u kolicima.

 

Koji su planovi BWBL za narednu sezonu?

Rukovodstvo lige se složilo da je potrebno naći sponzora lige koji bi sufinansirao ili potpuno finansirao troškove (smeštaj, ishrana, osveženje, put, sudije, mediji…). Preduzeli smo neke konkretne korake u tom smeru, pa ćemo videti. Kada je reč o klubovima, interesenata za narednu sezonu BWBLima iz nekoliko država. Ipak, kada je reč o proširenju, za sada o tome ne razmišljamo, jer želimo da ovakav format zadržimo i naredne godine. Novi klubovi mogu da nam se priključe jedino ako neki odustane od takmičenja, a nema znakova za tako nešto. Ali, za dve sezone je sve moguće. Vodimo se principom jedan tim – jedna država, odn. da u BWBL može da iz jedne države nastupi najviše jedan tim.

 

 

Vratimo se nakratko na KKK Nais. Podneli ste neopozivu ostavku na mesto predsednika KKK Nais.

Decembra prošle godine mi je isticao mandat na mesto predsednika KKK Nais. Iako je bilo dogovoreno da se izabere novi predsednik KKK Nais, to se nije desilo. Da ne bi KKK Nais na polovini sezone BWBL ušao u krizu upravljanja, prihvatio sam se da na neko vreme ostanem na čelu kluba. Sada sam dao neopozivu ostavku, a po statutu, Skupština KKK Nais treba da se sazove i izabere novog predsednika. Nadam se brzom procesu izbora novog predsednika, jer KKK Nais ima mnogo započetih projekata. Ostajem u KKK Nais kao običan član i na raspolaganju upravi za sve što je potrebno. Ostajem u košarci u kolicima u Srbiji i sportu osoba sa invaliditetom u Nišu, a KKK Nais će imati direktan interes od toga.

 

 

 

 

 

 

TABELA
1. KKK Bijeljina 9 0 581:387 18
2. KK OSI Paramont 4 5 480:428 13
3. KKK Nais 3 6 406:495 12
4. BKHU Levski 2 6 391:501 11

 

 

Nagrade

Najbolja petorka: Dražen Duvnjak (KKK Bijeljina), Strahinja Rosuljaš (KKK Bijeljina), Martin Ivanov (BKHU Levski), Edis Imširović (KKK Bijeljina) i Nikola Mišurović (KK OSI Paramont).

Najbolji strelac: Nikola Mišurović (KK OSI Paramont)

Najbolji asistent: Edis Imširović (KKK Bijeljina)

Najbolji skakač: Edis Imširović (KKK Bijeljina)

Najbolji igrač: Edis Imširović (KKK Bijeljina)

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.