Evropsko prvenstvo od subote u Nišu (VIDEO)

 

 

 

Evropsko prvenstvo za juniore (igrači do 18 godina) igra se u Nišu od 22. do 30. jula. Na turniru učestvuje 16 ekipa podeljenih u četiri grupe. Sve utakmice se igraju u dvorani “Čair” i dvorani u OŠ “Mika Antić”. Termini odigravanja utakmica su svakog dana od 13, 15:30, 18 i 20:30 časova. Naša reprezentacija je kao domaćin iskoristila privilegiju da bira termin i sve utakmice igra od 20:30 časova u dvorani Čair. Srbija se nalazi u grupi C sa Finskom, Češkom i Slovenijom.

 

 

Evropsko prvenstvo za juniore je veliki događaj za grad Niš, veoma zahtevno i prestižno takmičenje kakvo Nišlije nemaju priliku često da vide. Publika će moći za simboličnu cenu da gleda buduće asove Evrolige pa i NBA za nekoliko godina. Niš je retko bio domaćin međunarodnih takmičenja, a kada je bio obično se jedna grupa takmičila u Nišu pa se završnica igrala u nekom drugom gradu. Sada imamo situaciju da se kompletno prvenstvo igra u Nišu i na ulicama grada će se desetak dana govoriti skoro svi evropski jezici.

 

“Mi na ovom projektu radimo godinu i po dana, počevši od kandidature prema FIBA pa do danas. Izabrali smo grad Niš kao partnera jer smo procenili da može odgovoriti zahtevima kakvi postoje za ovako veliko i obimno takmičenje. Nema puno gradova u Srbiji koji mogu da zadovolje standarde takmičenja, u Niš će doći 16 reprezentacija sa po minimum 20 članova ekspedicije, dolazi ogroman broj ljudi bitnih za samu organizaciju takmičenja, a tu su i sudije i službena lica. Niš odgovara i infrastrukturno zbog dve funkcionalne dvorane, ali i zbog hotelskog smeštaja koji ima kapacitet da primi sve članove organizacije. Prilikom odluke da dođemo u Niš imali smo na umu i nišku publiku, ona je takođe bila bitan faktor i od nje očekujemo da isprati kompletno takmičenje, a istovremeno i da pomogne našoj reprezentaciji da dođe do što boljeg plasmana” – izjavio je Dejan Damnjanović, direktor Evropskog juniorskog prvenstva za košarkaše.

Obe dvorane u Nišu su spremne za predstojeće takmičenje, a dosta truda organizatora je uloženo da ispune zahtevne standarde krovne košarkaške organizacije.

“FIBA ima svoje standarde i ne odstupa od njih. Njima je ovo izuzetno bitno takmičenje, najbolji košarkaši do 18 godina u Evropi će biti tu i moraju imati sve potrebne uslove. Niš je već dugo pouzdan partner Košarkaškog saveza Srbije, Sportski centar “Čair” koji upravlja dvoranama nam je sjajan saradnik i prijateljski radimo na pripremi turnira. Sve gradske službe i institucije su revnosne i pomažu nam, funkcionišemo jako dobro. Dvorana “Čair” nam je dobro poznata i tu nije bilo puno posla da je pripremimo. Dvorana u OŠ “Mika Antić” je bila izazov, ali smo je uz pomoć Grada Niša pripremili i sada je to izuzetan sportski objekat u kome će se odigrati polovina utakmica. Ono što je bitnije, Niš će po završetku Evropskog prvenstva imati još jedan sjajan i funkcionalan objekat za svoje građane i pre svega decu koja će trenirati i igrati svoja takmičenja” – kaže Damnjanović

Srbija je od 12. jula u Nišu, reprezentacija Francuske je tu od 17. juna, i te dve ekipe su već odigrale jednu pripremnu utakmicu u Čairu, Srbija je pobedila 86:81. Ostale reprezentacije pristižu uskoro, njihov dolazak u Niš organizovan je sa tri aerodroma, beogradskog, sofijskog i niškog. U Nišu će boraviti preko 200 košarkaša i preko 100 članova stručnih štabova ekipa, doći će i dvocifren broj službenih lica, organizatora, a sve će ispratiti i potreban broj volontera. Ne očekuje se veliki broj navijača iz inostranstva, ali će svaku reprezentaciju pratiti određeni broj članova porodice igrača i njihovih prijatelja. Kvalitet takmičenja garantuje i prisustvo velikog broja menadžera i skauta iz košarkaškog sveta.

“Doneli smo odluku da naplaćujemo dnevnu kartu i da to bude simbolična cena. Dnevna karta će za dvoranu “Čair” koštati 200 dinara za tribine i 300 dinara za parter. U “Miki Antić” dnevna karta je 200 dinara. Bitno je napomenuti da kompletan prihod od ulaznica ide u humanitarne svrhe, tako da gledaoci imaju i dodatni motiv da dođu u dvorane. Mi pozivamo nišku publiku da dođe i pogleda sve utakmice, kvalitet košarke je na visokom nivou, ubrzo će se za ove momke čuti širom sveta, već od septembra će mnogi od njih igrati seniorsku košarku za svoje timove a naredne sezone će neki izaći i na NBA draft, igraće Evroligu ili Evrokup. Podržite i reprezentaciju Srbije koja ima velike ambicije na ovom turniru i sigurno će im značiti podrška u Čairu” – ističe Dejan Damnjanović.

Evropsko prvenstvo počinje u subotu 22. juna od 13 časova, prve utakmice odigraće Finska i Slovenija u “Miki Antić”, dok će Španija i Danska odmeriti snage u “Čairu”. Srbija svoj prvi meč igra u “Čairu” u subotu od 20 časova i 30 minuta protiv Češke. Na klupi Srbije sedi mladi stručnjak Nenad Stefanović, trener FMP-a iz Železnika, dok ekipu predvodi jedan od najpominjanijih igrača prethodnih dana u Srbiji, supertalentovani Nikola Topić. Interesantno za košarkaški Niš, iako konačan spisak još uvek nije potvrđen, izvesno je da će na domaćem parketu dres sa grbom reprezentacije nositi i dvojica Nišlija, Pavle Mišić, član Crvene zvezde, kao i Aleksa Ristić iz Dinamika.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.