Drugi “Vlasina MTB maratona” okupio veliki broj biciklista iz zemlje i inostranstva (VIDEO)

Vlasotince je u nedelju 3. septembra po drugi put bilo domaćin “Vlasina MTB maratona”, posebnog spektakla za ljubitelje biciklizma, kako profesionalaca, tako i rekreativaca.

Trka je otpočela u 11 sati kada su takmičari krenuli sa mosta na Vlasini. Učesnici su se takmičili u tri kategorije. Prva staza je bila za rekreativce i one koji su početnici u maratonskim trkama. Njena dužina je 20 kilometara i uspon 650 metara. Srednji maraton je bio na stazi dugačkoj 42 kilometra i usponom od 1200 metara.  Veliki maraton je održan na 70 kilometara dugoj stazi i usponom od 2200 metara. Trka je bila međunarodnog karaktera i izuzetno dobro posećena.

Na maratonu je, između ostalih, van klasičnih kategorija učestvovao i srpski paraolimpijac Milan Petrović iz Leskovca koji je sa svojim pilotom vozio tandem bicikl.

Svi koji su vozili „Vlasina MTB maraton“ opčinjeni su lepotom prirode u okruženju Vlasinskog jezera. Staza je vodila kroz nekoliko vlasotinačkih sela i kroz delove u kojima je priroda netaknuta i pruža se sjajan pogled. Najviša tačka staze je planina Ostrozub na 1546 metara visine i takmičari su više nego srećni što su imali priliku da učestvuju u maratonu.

Svaka staza je bila dobro obeležena kontrolnim tačkama. Učesnici su mogli da se osveže vodom tokom puta, a osim ovih olakšavujućih okolnosti organizatori su posebnu pažnju obratili i na bezbednost takmičara angažujući Gorsku službu spašavanja i Hitnu pomoć za nemile slučajeve, kojih na sreću nije bilo.

Upravo su planinari iz Planinarskog kluba „Morič“ bili posebna atrakcija maratona, odnosno njegovog završnog dela. Gulaš i pasulj koji su spremili za sve učesnike ove manifestacije ostaće u dobrom sećanju svih koji su ga probali.

Pobednik velikog “Vlasina MTB maratona” je Aleksandar Roman iz Beograda, dok su najbolji u srednjem maratonu bili Marko Stanimirović iz niškog Naissusa u muškoj i Aneta Antovska iz Makedonije u ženskoj konkurenciji. Pobednik malog maratona u muškoj konkurenciji je Leo Kralevski iz Makedonije, a u ženskoj konkurenciji prva kroz cilj je prošla makedonka Anita Veličkovska.

U Srbiji još uvek ne postoji zvanična Maraton liga, ali kad je bude, maraton u Vlasotincu će sigurno biti deo nje, zbog sjajnih preporuka iz zemlje i inostranstva. Promocija sporta i zdravog života su osnovni ciljevi ove manifestacije, a prezadovoljni učesnici i posetioci dokaz da su ti ciljevi ispunjeni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.