Čuvena košarkaška akademija od sada i u Nišu (VIDEO)

Od septembra prošle godine u Nišu deca i mladi koji vole košarku u prilici su da se individualno usavršavaju po najmodernijem programu koji je osmislio proslavljeni srpski trener Aleksandar Saša Grujić. Akademija Saše Grujića (ASG) je decenijama unazad zaštitni znak razvoja košarkaša u Rusiji, gde je srpski trener dugo godina radio i gde je zaslužan za razvoj velikog broja poznatih igrača. U biografiji ima rad u seniorskoj reprezentaciji Rusije, kao i u timovima poput moskovskih CSKA i Dinama i Lokomotive Kuban.

Posle niza godina Grujić se vratio u Srbiju i poslednje dve godine radi u Beogradu sa mladim košarkašima, a od septembra prošle sezone grupa njegovih saradnika je odlučila da i u Nišu pokrene individualni rad sa decom koji će biti pod Grujićevom kontrolom. Četiri meseca rada u Nišu su već dala prve rezultate, a u januaru je došlo do nadogradnje projekta. Pokrenut je zimski program gde deca tokom raspusta svakodnevno mogu da treniraju unapređuju svoje košarkaške veštine. Koordinator Grujićevog projekta u Nišu je Vladimir Veličković, doskorašnji košarkaš sa zavidnom karijerom, koji je tokom igračke karijere leta provodio kao trener na ASG kampovima širom Evrope.

 

Treninzi u Nišu su dostupni svim mladim košarkašima, bez obzira na to u kom klubu treniraju. Oni su upravo i organizovani da budu dopunski rad za onu decu koja to žele, a koju klubovi iz praktičnih razloga, nedostatka termina, ne mogu da im priušte. Tokom treninga se ispravljaju detalji za koje treneri u klubovima nemaju vremena zbog veličine grupa. Trenira se na više radnih košarkaških stanica na kojima deca u svim košarkaškim elementima imaju veliki broj ponavljanja, jedan trener ne radi sa više od šest dece na jednoj stanici. Na taj način svakom detetu se posveti pažnja da ispravlja stvari koje nije dobro radio, istovremeno i da uči nove. Ono što je bitno, deca na treningu nemaju praznog hoda, non-stop su u angažovana i u pokretu.

Uz trening se vrše i kontrolna merenja u trenutku kada počnu sa individualnim radom, a posle određenog vremena merenja će biti ponovljena i uvid u napredak će da imaju treneri i deca, ali i roditelji, pa će na taj način videti rezultate treninga.

 

Treninzi ne utiču na rad u klubovima, koncipirani su da prate rad i program klubova iz kojih deca dolaze. Pored Veličkovića i još nekoliko trenera iz Akademije Saše Grujića upravo su i angažovani treneri niških klubova koji dodatnim angažmanom pokušavaju da podignu individualni kvalitet mladih košarkaša, samim tim i kvalitet klubova u kojima rade. Osnovna ideja svih na ovom projektu i jeste košarkaški napredak Niša i mesta iz okoline koji gravitiraju ka Nišu, da se mladima omoguće najkvalitetniji uslovi za rad, kakve imaju deca širom Evrope.

 

Svi zainteresovani imaju mogućnost da se priključe  individualnim treninzima po najsavremenijim košarkaškim principima, a trenere i koordinatore mogu da kontaktiraju preko Instagram profila (@basketballacademy_naisstarsasg) i telefona 0637299729.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.