Čovek protiv mašine – 0:2 (VIDEO)

Čovek protiv mašine – 0:2 (VIDEO)

Mašina jeste pobedila čoveka, ali tu mašinu napravio je čovek. U kompjutersko-šahovskom spektaklu, hibridni kompjuterski sistem „AHIL 2018“ sa 2:0 pobedio je u šahovskom meču FIDE velemajstora Miroslava Tošića.

Šahovski meč deo je Foruma naprednih tehnologija koji organizuje Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte Grada Niša. Cilj ovakvih manifestacija je promocija naprednih tehnologija, u ovom slučaju kroz šahovsku igru.

Hibridnim kompjuterskim sistemom „AHIL 2018“ upravljao je njegov autor profesor Elektronskog fakulteta u Nišu Vladan Vučković. Nekadašnji dekan ove visokoškolske ustanove prof.dr Bratislav Milovanović, sada predavač na Univerzitetu Singidunum, u ulozi direktora događaja  istakao je da je jedna od zamisli organizatora i promocija potencijala šaha u obrazovanju mladih, razvoj istraživačkog duha i naučnog mišljenja u sferi naprednih tehnologija.

Sam „AHIL 2018“ jeste specijalni kombinovani sistem koji ima delimično ljudsku, delimično mašinsku prirodu. Kompjuter je brinuo o taktičkim varijantama, dok je autor, profesor Vučković imao zadatak  da odabere strategije. FIDE velemajstor Miroslav Tošić  imao je i ranije priliku da igra protiv kompjutera i da pobeđuje, ali  u  sistemu AHIL nije uspeo da pronađe ranjivu petu. Ovo nije prvi meč ovakve vrste u Nišu, a jedan od povoda odigravanje meča AHIL-Tošić je i obeležavanje jubileja-pola veka od velikog uspeha niškog šaha-ulaska Šahovskog kluba Železničar u Prvu ligu.


Povezane vesti

Novak Radulović najbolji na Balkanu (VIDEO)

Kik-bokseri Niša osvojili su tri medalje na prvenstvu Balkana koje je održano u Bijelom Polju. Niški borci su u Crnoj

Osveženje za Vlasotinčane u srcu grada (VIDEO)

Vlasotinčanima more, takoreći, nije ni potrebno. Oni imaju svoje prelepo jezerce na Vlasini, koje je letnja oaza ovog malog grada.

Radnički ne može do pobede ni na prijateljskom meču (VIDEO)

U susretu osmoplasirane ekipe Superlige Srbije i desetoplasirane ekipe prve bugarske lige nije bilo pobednika. Radnički je na Čairu odigrao

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

<

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.