Čovek protiv mašine – 0:2 (VIDEO)

Mašina jeste pobedila čoveka, ali tu mašinu napravio je čovek. U kompjutersko-šahovskom spektaklu, hibridni kompjuterski sistem „AHIL 2018“ sa 2:0 pobedio je u šahovskom meču FIDE velemajstora Miroslava Tošića.

Šahovski meč deo je Foruma naprednih tehnologija koji organizuje Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte Grada Niša. Cilj ovakvih manifestacija je promocija naprednih tehnologija, u ovom slučaju kroz šahovsku igru.

Hibridnim kompjuterskim sistemom „AHIL 2018“ upravljao je njegov autor profesor Elektronskog fakulteta u Nišu Vladan Vučković. Nekadašnji dekan ove visokoškolske ustanove prof.dr Bratislav Milovanović, sada predavač na Univerzitetu Singidunum, u ulozi direktora događaja  istakao je da je jedna od zamisli organizatora i promocija potencijala šaha u obrazovanju mladih, razvoj istraživačkog duha i naučnog mišljenja u sferi naprednih tehnologija.

Sam „AHIL 2018“ jeste specijalni kombinovani sistem koji ima delimično ljudsku, delimično mašinsku prirodu. Kompjuter je brinuo o taktičkim varijantama, dok je autor, profesor Vučković imao zadatak  da odabere strategije. FIDE velemajstor Miroslav Tošić  imao je i ranije priliku da igra protiv kompjutera i da pobeđuje, ali  u  sistemu AHIL nije uspeo da pronađe ranjivu petu. Ovo nije prvi meč ovakve vrste u Nišu, a jedan od povoda odigravanje meča AHIL-Tošić je i obeležavanje jubileja-pola veka od velikog uspeha niškog šaha-ulaska Šahovskog kluba Železničar u Prvu ligu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.