Veliki balkanski karate seminar (VIDEO)

Na području Srbije, Bugarske i Makedonije ovih dana održan je zanimljiv karate seminar. Jedan od organizatora, Karate-do klub „Ki“ iz Niša bio je i prvi domaćim u sali Osnovne škole „Mika Antić“.

Osnovna ideja je da se karate promoviše i kao sport i kao filozofija na celom području Balkana. S jedne strane jako je  bitno što je karate ušao u porodicu olimpijskih sportova, ali sa druge strane, što je još bitnije da se ne zanemari da karate predstavlja i svojevrsnu školu života.

Bez ikakvih tajni preneta su bogata iskustva majstora karatea. Posebno zanimljivo bilo je izlaganje, ali i praktični prikaz Tonija Petrova, glavnog  instruktora za obuku specijalnih jedinica Bugarske policije, koji je majstor džiju džicua 7. dan i majstor karatea 4. dan.

Toni Petrov je  visoki funkcioner Bugarske nacionalne karate federacije i međunarodni instruktor i od njega je što šta moglo da se nauči. Program je bio raznovrstan i bio je prevashodno namenjen karate instruktorima.

U Srbiji, Bugarskoj i Makedoniji mnogo se očekuje od predstojeće olimpijade, mada kako nam rekoše majstori karatea, teško je naći se među 75 odabranih karatista, ako se zna da za ta mesta konkurišu takmičari iz gotovo 200 karate federacija.

Ono na šta je aspekt stavljen ovoga puta je ipak onaj drugi, filozofski, jer kako nam rekoše – najbitnije je da karatista ostane ceo život u karateu, da oblikuje sebe ali  daistovremeno, na pravi način, vaspita i svoju decu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.