Sportska politika Vlasotinca (VIDEO)

Vlasotince je gradić koji ima retku privilegiju da neguje sport u sprezi sa prirodom. Sportska infrastruktura razvija se na savršeno odabranoj lokaciji. Tereni uz veštačko jezero i sportska hala na samoj obali – autentičan su i upečatljiv prizor. Uz profesionalne sportiste kojima su na raspolaganju tereni za košarku, odbojku, fudbal, mali fudbal, rukomet, tenis i atletiku…, na tom prostoru svakodnevno su u prolazu i rekreativci koji zbog zdravlja i dobre forme šetaju stazom duž jezera. Na keju koji se tokom leta pretvara u prelepu gradsku plažu, nalazi sei igralište za decu, i ona se, od malih nogu, kroz igru uvode u svet sporta. Zvanični plan je da ih bude sve više, da budu zdravi i da pobeđuju u sportu i u životu.

Vlasotinačka sportsko-rekreativna idila, traži, međutim, da se u nju dodatno investira. Zgrada sportskog centra Vlasina koji ima potencijala da postane jedan od najlepših sportskih objekata u ovom delu Srbije, nije sasvim funkcionalna.Koristi sejoš od 2008. godine, ima terene za gotovo sve popularne sportove, prima do stotinu korisnika u toku dana i može da smesti i do 1000 posetilaca.Na prvi pogled, ne fali joj ništa.Ipak, ona seod polovine decembra do polovine februara i od početka jula do kraja avgusta, retko koristi. Grejanje i ventilacija nisu u funkciji.

Prema rečima direktora Sportskog centra Vlasina, generalni projekat za grejanje napravljen je prošle godine i po njemu je predviđeno da se koriste toplotne pumpe i izmenjivači toplote, da se podzemne vode koje su u blizini dovedu do objekta i da se putem toplotno-rashladne stanice ta voda zagreje do određene temperature. Predračunska vrednost projekta je oko 12,5 miliona dinara.

Osim grejanja i ventilacije, zgrada Sportskog centra Vlasina dobiće i novo ruho. Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je odobrilo sredstva za zastakljivanje lokala koji se nalaze u prizemlju zgrade jer je ona svojevremeno projektovama kao sportko-tržni centar.

Osim u Sportski centar, Vlasotince će usložiti sredstva i u druge sportske objekte.

Urbanistički projekat, prema rečima predsednika opštine, predviđa čak i izgradnju zatvorenog bazena, ali i još neke važne infrastrukturne investicije.

Osim u infrastrukturu, Vlasotince ulaže i u svoje sportiste. Uz redovno finansiranje klubova i njihovih aktivnosti predviđen je i novčani podsticaj za talentovane mlade sportiste koji se sa važnih takmičenja vraćaju sa medaljama.

Opšte je mesto da svaku manju sportsku sredinu u Srbiji fudbal najviše košta, jer rezultati obično nisu recipročni ulaganju. Tako je i u Vlasotincu.

Vlasotince se, koliko je moguće, domaćinski stara o sportu.Uz pomenutih 30 miliona dinara koliko lokalna samouprava izdvaja za sport, podsticaje koji se daju talentima, strategiju omasovljavanja sporta i urbanistički plan koji se polako realizuje, tu je i dobra domaća kuhinja, čist vazduh i lepota prirode. Savršen potencijal za razvoj sportskog turizma na jugu Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.