Sportska politika Vlasotinca (VIDEO)

Sportska politika Vlasotinca (VIDEO)

Vlasotince je gradić koji ima retku privilegiju da neguje sport u sprezi sa prirodom. Sportska infrastruktura razvija se na savršeno odabranoj lokaciji. Tereni uz veštačko jezero i sportska hala na samoj obali – autentičan su i upečatljiv prizor. Uz profesionalne sportiste kojima su na raspolaganju tereni za košarku, odbojku, fudbal, mali fudbal, rukomet, tenis i atletiku…, na tom prostoru svakodnevno su u prolazu i rekreativci koji zbog zdravlja i dobre forme šetaju stazom duž jezera. Na keju koji se tokom leta pretvara u prelepu gradsku plažu, nalazi sei igralište za decu, i ona se, od malih nogu, kroz igru uvode u svet sporta. Zvanični plan je da ih bude sve više, da budu zdravi i da pobeđuju u sportu i u životu.

Vlasotinačka sportsko-rekreativna idila, traži, međutim, da se u nju dodatno investira. Zgrada sportskog centra Vlasina koji ima potencijala da postane jedan od najlepših sportskih objekata u ovom delu Srbije, nije sasvim funkcionalna.Koristi sejoš od 2008. godine, ima terene za gotovo sve popularne sportove, prima do stotinu korisnika u toku dana i može da smesti i do 1000 posetilaca.Na prvi pogled, ne fali joj ništa.Ipak, ona seod polovine decembra do polovine februara i od početka jula do kraja avgusta, retko koristi. Grejanje i ventilacija nisu u funkciji.

Prema rečima direktora Sportskog centra Vlasina, generalni projekat za grejanje napravljen je prošle godine i po njemu je predviđeno da se koriste toplotne pumpe i izmenjivači toplote, da se podzemne vode koje su u blizini dovedu do objekta i da se putem toplotno-rashladne stanice ta voda zagreje do određene temperature. Predračunska vrednost projekta je oko 12,5 miliona dinara.

Osim grejanja i ventilacije, zgrada Sportskog centra Vlasina dobiće i novo ruho. Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je odobrilo sredstva za zastakljivanje lokala koji se nalaze u prizemlju zgrade jer je ona svojevremeno projektovama kao sportko-tržni centar.

Osim u Sportski centar, Vlasotince će usložiti sredstva i u druge sportske objekte.

Urbanistički projekat, prema rečima predsednika opštine, predviđa čak i izgradnju zatvorenog bazena, ali i još neke važne infrastrukturne investicije.

Osim u infrastrukturu, Vlasotince ulaže i u svoje sportiste. Uz redovno finansiranje klubova i njihovih aktivnosti predviđen je i novčani podsticaj za talentovane mlade sportiste koji se sa važnih takmičenja vraćaju sa medaljama.

Opšte je mesto da svaku manju sportsku sredinu u Srbiji fudbal najviše košta, jer rezultati obično nisu recipročni ulaganju. Tako je i u Vlasotincu.

Vlasotince se, koliko je moguće, domaćinski stara o sportu.Uz pomenutih 30 miliona dinara koliko lokalna samouprava izdvaja za sport, podsticaje koji se daju talentima, strategiju omasovljavanja sporta i urbanistički plan koji se polako realizuje, tu je i dobra domaća kuhinja, čist vazduh i lepota prirode. Savršen potencijal za razvoj sportskog turizma na jugu Srbije.


Povezane vesti

Želja „kroji“ tim za Superligu

Rukometni klub Železničar pojačao se na pozicijama krila, beka i golmana. Bek Milan Vućković, krilo Dušan Mirić i čuvar mreže

Železničar bio nadomak iznenađenja protiv Zagreba (VIDEO)

Rukometaši Železničara bili su nadomak velikog iznenađenja, ali je ekipa Zagreba ipak oba boda odnela iz Niša. Zagrepčani su slavili

Rukometašice Naise putuju u Švedsku na dvomeč sa Kristijanštadom (VIDEO)

Rukometašice Naise jedini su niški klub koji se u sezoni 2018/19 još uvek takmiči u evropskim takmičenjima. Narednog vikenda, u

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.