Planinarski slet “Suva planina – Ploče”

Planinari iz različitih klubova okupiće se u nedelju kako bi na relaciji Suva planina – Ploče organizovali takozvani “Slet planinara”.

Organizator sleta predvideo je okupljanje u 6:45 sati, na parkingu kod Doma rukometa, odakle bi trebalo da se tačno u 7:00 krene autobusom na izabranu destinaciju.

Prva pešačka staza vodi od Bojaninih voda do crkve Veta, zatim do tunela Bancarevo i planinarskog doma Ploče. Dužina staze je 13 kilometara, a vreme predviđeno da se prepešači, uz povremene odmore, je oko šest sati. Start pešačenja je u 8:00, a očekivani dolazak u Planinarski dom Ploče je oko 14:00 časova. Učesnike ove pešačke ekspedicije predvodiće Rade Nikčević.

Druga staza je od sela Kunovica do Planinarskog doma Ploče, a vođa te rute je Živojin Miljković.

U podne će biti organizovana obuka u planinskoj orijentaciji – upoznavanje sa totgrafskim kartama, orijentacija na terenu uz korišćenje tolografske karte i praktična upotreba karte u prirodi. Obuku sprovodi major policije Slaviša Ivanović. Kada je reč o ovim aktivnostima, organizatori naglašavaju da je, zbog pripreme karata, neophodno da se zainteresovani prijave za obuku, ali i za takmičenje koje će biti organizovano 14. jula u Ostrovici. Prijave se mogu izvršiti na telefon 063/1023016.

Organizator takođe apeluje na učesnike sleta da ponesu pribor za jelo jer će, između ostalog, biti poslužen i tradicionalni planinarski pasulj. Posle zajedničkog ručka sledi zabavni program i dodela priznanja.

Planinarima će se, inače, u ovoj akciji pridružiti i izviđački odredi, streličari, gljivari i biciklisti. U 9 sati najavljn start biciklističkog karnevala od Stop šopa do planinarskog doma Ploče.

Uz sve navedeno, učesnici sleta će, tokom dana, moći da učestvuju i u drugim, pratećim aktivnostima. Biće organizovano takmičenje u nadvlačenju konolca, bacanju pikada, gađanju vazdušnom puškom, odbojci, bacanju kamena s ramena, šahu, stomom tenisu…

Povratak prvih grupa u Niš isplaniran je za 17 sati.

Prijave za ovu akciju može se obaviti u svim planinarskim klubovima u Nišu.

Manifestacija koju Planinarski savez grada Niša, uz podršku Grada organizuje već osmi put, ima za cilj da promoviše planinarstvo, ali i da prikupi sredstva za restauraciju i izgradnju planinarskog doma na Bojaninim vodama. Domaćin i tehnička podrška Sletu, ove godine je Planinarski klub “Železničar”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.