Planinarski klub Železničar obeležava 70 godina postojanja (VIDEO)

Planinarski klub „Železničar“ tokom cele 2017. godine obeležava 70 godina postojanja i rada. Od daleke 1947. godine, kada su iz Planinarskog društva Niš nastala dva – Planinarsko smučarsko društvo “Železničar” i Planinarsko društvo “Suva planina”, pa sve do danas, generacije i generacije planinara prošlo je kroz ovaj klub. Sedamdesetih i oasmdesetih godina bilo je i više od hiljadu članova. Planinarski klub „Železničar“ danas broji oko 200 aktivnih članova i prema broju članova jedan je od većih u Srbiji.

U Oficirskom domu je povodom velikog jubileja održana Svečana akademija, na kojoj su oni najzaslužniji  za opstanak i rad kluba nagradjeni priznanjima. Svečana akademija samo je deo šireg obeležavanja velike godišnjice, pored ostalih aktivnosti – pešačkih, planinarskih i alpinističkih.

Planinarski klub „Železničar“ jedan je od najaktivnijih u Srbiji. Klub bukvalno svakog vikenda organizuje planinarske akcije, od jednodnevnih u okolini Niša i ovom delu Srbije, do višednevnih međunarodnih akcija u zemlji i inostranstvu.  U klubu su posebno ponosni  na Zimski uspon na Trem, koji, kao republičku akciju, još od 1997. godine, upravo organizuju planinari Železničara. Timovi Železničara učestvuju na takmičenjima u orijentaciji, trkama preživljavanja, polumaratonu i maratonu i raznim speleološkim akcijama….  U ovom delu Evrope, ne postoji planina koju nisu ispenjali planinari Železničara.

Imao je Planinarski klub „Železničar“, a ima i danas aktivne takmičare i planinare koji osvajaju najviše svetske vrhove.   Ima Železničar i licencirane planinarske vodiče, svoje ljude u Gorskoj skužbi spasavanja, ali, ipak, ono najvažnije što Planinarski klub „Železničar“ ima, jesu obični gradjani, planinari – rekreativci, ljudi okupljeni iz ljubavi prema prirodi, naši sugradjani koji kroz planinarske pohode i druženja šire pozitivnu energiju. Kao što na oficijelnom sajtu  www.planinari-zeleznicar.rs  i stoji misao:  „A sutra ću poći na planinu, neka mi se oči napiju – visina, daljina – da s’ ovim sjajem pođem prema teškim danima.“

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.