Parasport ≠ para život: Lazar Filipović (VIDEO)

Lazarev portal u svet kakav poznajemo, staje u svega dva posto vida jednog oka, ali on vidi mnogo dalje od onog što mu je pred očima.

Njegova prva takmičenja bila su trke oko zgrade na biciklu bez pomoćnih točkića, a sa tog malog parčeta betona stigao je čak do evropskih i svetskih prvenstava.

Kao član Biciklističkog kluba “Borac”, takmičio se najpre u juniorskoj i mlađoj seniorskoj konkurenciji u regularnom biciklizmu. Ali kako je njegova bolest progresivna i bez leka, preusmerio je svoj takmičarski fokus na parabiciklizam, a potom i na paratrijatlon.

2011. godine je u paratrijatlonu osvojio evropsko zlato, godinu dana kasnije je osvojio srebro i na evropskom i na svetskom nivou, 2014. je bio treći na Svetskom prvenstvu. Kasnije je prešao na plivanje i osvojio tri zlata na Evrooskim univerzitetskim igrama…

Paraolimpijske igre Lazaru su, sticajem nesrećnih okolnosti koje su se na kraju srećno završile – izmekle za dlaku. Bio je unutar normr za učešće, ali je, nažalost, doživeo saobraćajni udes i zadobio prelom pršljena, pa tako propustio odlazak u Tokio. Srećom, oporavio se, nastavio da trenira, da se takmiči i da pobeđuje, pa se sada uveliko priprema za Paraolimpijadu u Parizu.

Osim što je vrhunski parasportista, Lazar ne zanemaruje ni ostale segmente života. Završio je fakultet, izlazi sa prijateljima, ima devojku… Čak ga je njegova strast prema sportu odvela i na hodočašće, te je on danas Hadži Laza Filipović.

Sport je Lazareva zona komfora u kojoj zna kako da odgovori na izazove, ali u svakodnevnom životnom okruženju on je prinuđen da se bori sa vetrenjačama.  Na zlurade komentare, da je pijan zato što udara u stvari pred sobom, ili da se pretvara, jer se po njegovom izgledu ne primećuje da je slep, Lazar se ne obazire. On je kako sam kaže, presrećan zbog života koji živi.

 

“Projekat se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora.“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.