Niška Banja domaćin “Suva trejla 2023”

U Niškoj Banji će se od 18. do 20. avgusta održati sportska manifestacija pod nazivom „Suva trail 2023“. Trku organizuje Planinarsko sportski klub Mosor Niš u saradnji sa Planinarskim savezom Srbije, GO Niška Banja, Turističkom organizacijom Niš i Sportskim savezom Niša.

 

Manifestaciju čine dve trke – Suva trail i Topla voda trail, kao i od planinarska akcija Suva hiking.

 

SUVA TRAIL SKYMATATHON – planinska trka 44.5km & 2650mnv

 

Suva trail je planinska trka, skajraning formata grebenom Specijalnog rezervara prirode Suva planina. Ove godine je treće izdanje Suva trail trke i prvi put sa startom i ciljem u Niškoj Banji. Suva trail je i ove godine Državno prvenstvo u planinskom trčanju  Planinarskog saveza Srbije i boduje se sa plus 50% bodova za Nacionalnu seriju PSS. Trka je izuzetno zahtevna i namenjena je isključivo iskusnim trkačima. Vremenski limit za završetak trke je 5h. Start Suva Trail je u Niškoj Banji 248mnv. “Stazom zdravlja” i planinarskom stazom prolazi se pored uzletišta za paraglajdere. Kod Koritnjaka 808 mnv trasa se uključuje na Nišku transferzalu i vodi pored Crnog kamena 867mnv, Ločišta 830mnv, Rajca 645mnv do ispod Mosora. Vrh se zaobilazi stazom koja se odvaja levo pre uspona na Mosor. Kod repetitora se nastavlja prema Sokolovom kamenu 1552mnv, Devojačkom grobu 1311mnv do vrha Trem 1810mnv. U povratku se nakon Devojačkog groba spušta “Kraljevom stazom” do Bojaninih voda 860mnv. Staza nastavlja prema vrhu Mosor 985mnv. Sa Mosora staza vodi nazad već pređenim putem preko Rajca, Ločišta do Niške Banje.

Suva Trail je sertifikovana sa 2 ITRA boda.

 

TOPLA VODA TRAIL – planinska trka 16.2km & 920mnv.

 

Topla voda trail je planinska trka namenjena je svim trkačima i rekreativcima koji se žele oprobati na pravoj trail stazi i otkriti sve čari trail trčanja. Bajkovita i većim delom šumska staza vodi od Niške Banje 248mnv „stazom zdravlja“ serpentinama do poletišta za paraglajdere, kroz selo Koritnjak do lekovitog izvora. Zatim kreće malo jačim usponom ka vrhu Crni kamen 867mnv do KT i okrepne stanice “Ločište” 830mnv. Povratak ide preko etno sela Rautovo putem ka Niškoj Banji do raskrsnice ka Koritnjaku. Sledi jak asfaltni uspon do uzletišta za paraglajdere i spust serpentinama ka stazi zdravlja do Niške Banje. Vremenski limit za završetak trke je 5h.

 

SUVA HIKING – planinarska ruta 44.5km & 2650mnv.

 

Hajking akcija namenjena isključivo najspremnijim planinarima. Trasa je od Niške Banje do Trema i nazad rutom kojom ide i trka Suva trail. Na stazi ne postoje okrepe osim na Bojaninim vodama gde je moguće dopuniti vodu. Sa grupom ide vodički tim PSK Mosor i odgovoran je isključivo za grupu koja se kreće kompaktno. Svi koji se samoinicijativno odvoje od rupe nisu u nadležnosti vodičkog tima. Svako u svom rancu nosi svoju opremu i okrepu.

 

PROGRAM MANIFESTACIJE

Petak 18. avgust 2023.

18:00-22:00 Preuzimanje startnih paketa u Niškoj Banji

20:00-20:30 Tehnički sastanak i prezentacija trke (amfiteatar)

Subota 19. avgust 2023.

06:00 Preuzimanje startnih paketa samo uz predhodnu najavu

07:00 Start Suva Trail

11:00 Start Topla voda trail

12:30 Okvirno vreme prvoplasiranog učesnika Topla voda trail

14:00 Okvirno vreme prvoplasiranog učesnika Suva Trail

18:00 Svečano proglašenje i uručenje nagrada

Nedelja, 20. avgust 2023.

06:00 Suva hiking

21:00 Očekivani povratak

 

KATEGORIJE

Skajmaraton:

Apsolutna ženska konkurencija

Apsolutna muška konkurencija

Seniorska ženska PSS

Seniosrka muška PSS

Ekipna konkurencija PSS (dva muškarca i jedna žena)

Topla voda trail:

Apsolutna ženska konkurencija

Apsolutna muška konkurencija

 


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.