Svetski kup u paraglajdingu, predstojeće sedmice, na terenima u okolini Niša (VIDEO)

Svetski kup u paraglajdingu, predstojeće sedmice, na terenima u okolini Niša (VIDEO)

Oko 130 najboljih pilota iz 30 zemalja, sa bukvalno svih kontinenata, biće gosti Niša od 17. do 24. juna, kada se održava Svetski kup u paraglajdingu. Taj prizor se ne viđa često, te predstavnici Vazduhoplovnog saveza Srbije i Paraglajding kluba „Grunf“ apeluju na građane da ne propuste tu priliku.

Glavno poletište je sa vrha Višegrad, iznad sela Oreovac, koji je, posmatran okom majstora paraglajdinga, uvršten u pet najznačajnijih poletišta usvetu.

A kako bi prirodni potencijali Višegrada bili poboljšani i infrastrukturnim uslovima, Grad i Opština Pantelej uredili su prilazni put do ovog odredišta. U svakom slučaju, postoji i rezervno poletište – Koritnik, koje će biti korišćeno ukoliko vetrovi budu po volji paraglajdera.

Takmičari će se, inače, nadmetati u izvornoj paraglajding disciplini – preletu, u kome su trenutni favoriti Francuzi i Švajcarci. Mi smo tu negde po sredini, ali smo zato u preciznom sletanju u samom evropskom i svetskom vrhu. Postoji i treća takmičarska disciplina – akrobatsko letenje, za koju niški piloti, nažalost, nisu obučeni. I u celoj Srbiji ih je vrlo malo, ali je zato jedan od tih retkih, Petar Lončar, među najboljim pilotima u svetu.

Predstojeći Kup je, u organizacionom smislu, veoma složeno takmičenje koje, prema Vučkovićevim rečima, uključuje i državne i lokalne strukture. Jer, iako imaju lako krilo, piloti paragladera su ozbiljni učesnici u vazdušnom saobraćaju.

Ukoliko neko, privučen prizorom letača, poželi da postane pilot paraglajdera, može se javiti Paraglajding kluba „Grunf“,

Neki od učesnika već pristižu u Niš, a neki su nagovestili da bi voleli da se tu zadrže i po završetku takmičenja.Tako će, osim takmičarskog, i značaja za unapređenje niškog paraglajdinga, Kup imati i turistički značaj. Očekuje se da se narednih dana ostvari oko 2000 noćenja u niškim hotelima.

image sources

  • : Vazduhoplovni savez Srbije

Povezane vesti

Opštinsko takmičenje u atletici za aleksinačke đake (VIDEO)

Aleksinački osnovci i srednjoškolci oprobali su se na svom gradskom stadionu u nekoliko atletskih disciplina. U opštinskom takmičenju koje je

Fudbalski klub iz Kine u poseti Niškoj Banji (VIDEO)

U poseti Nišu, tačnije Niškoj Banji nalazi se jedan fudbalski klub iz Kine, iz Šenžena… sparing partneri u Nišu biće

Vaterpolisti Naisa poraženi u Šapcu

Vaterpolisti Naisa pretrpeli su poraz u Šapcu od istoimenog tima. Domaći su slavili sa 15:6 (6:2, 2:1, 4:1, 3:2). 00

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*