Planinarski klub “Ruj 1706” (VIDEO)

Planinarski klub “Ruj 1706”  (VIDEO)

Vrhovi viši od 1000 metara nadmorske visine, koji se uzdižu nad Lužničkom kotlinom, konačno su postali vidljivi na planinarskim mapama Srbije. Pažnju planinara na Ruj, Suvu planinu, Stolsku planinu i Talambas, usmerio je tradicionalni „Međunarodni uspon na Ruj“, koji organizuje Planinarski klub „Ruj 1706“.

Manifestacija „Uspon na Ruj“ organizuje se od kako su se, pre sedam godina, srpski i bugarski planinari slučajno sreli na vrhu te planine, koji je ujedno i granica između Srbije i Bugarske.

Na poslednjem usponu, učestvovalo je oko 1300 planinara, a neki su, specijalno zbog tog događaja, došli iz Kanade, Velike Britanije i drugih zemalja. Tako je „Uspon na Ruj“, postao najmasovniji planinarski dogadjaj u Srbiji.

Ruta od sela Rakita do vrha Ruja i nazad duga je oko 20 kilometara. Planinari je, uz propratne manifestacije kao što je izložba jestivih i nejestivih gljiva, likovna kolonija ili bioskop, prelaze za desetak sati.

U podnožju Ruja snimljen je 1929. godine prvi igrani film u Kraljevini Jugoslaviji – Rudareva sreća.

Inače, osim uspona na Ruj, Planinarski klub „Ruj 1706“ i Turistička organizacija Babušnice, planiraju i ekstremnije izazove. Kanjon Cedilka, odnosno kanjon reke Blatašnice i početak kanjona reke Jerma biće izboltovan za slobodno penjanja.

Veliki potencijal Lužnice su, takođe, kako ističu babušnički planinari, jame i pećine koje se još istražuju. Jedna od njih, jama Bezdanka u selu Preseka, duboka oko 80 metara, našla se na naslovnoj strani srpskog izdanja Nacionalne geografije.

Inače, babušnički planinari broje oko 30 stalnih članova. Rade iz entuzijazma, a do sad su, zajedno sa Turističkom organizacijom Babušnice, trasirali deset planinarskih staza i prikazali ih mapom.


Povezane vesti

Srpsko-albanski boj na veštačkoj travi (VIDEO)

Ragbi 13 klub Radnički iz Niša pobedom je startovao u Balkanskoj ligi. Na pomoćnom terenu Radničkog  sa veštačkom travom, Niški

Važna pobeda odbojkaša Niša (VIDEO)

Odbojkaši Niša, u možda najvažnijoj utakmici ove godine, uspeli su da ispune cilj. Savladali su Spartak iz Ljiga sa 3-1,

Teniski trijumf Hong Konga u Nišu

Međunarodni juniorski turnir Niš OPEN 2017 završen je trijumfom tenisera iz Hong Konga koji sa ovog teniskog spektakla odlaze sa

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*