Pionir košarke u poseti Spomen muzeju

Pionir košarke u poseti Spomen muzeju

Komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović organizovao je u ponedeljak 12. marta prijem za jednog od pionira srpske košarke, profesora Aleksandra Kerkovića. General Simović je ukazao veliku čast profesoru Kerkoviću i predstavio mu je velelepni Spomen muzej smešten u zgradi Komande Kopnene vojske Vojske Srbije u Nišu koji će za javnost biti otvoren krajem meseca marta.

U muzeju je zabeležena čitava istorija srpske vojske na ovim prostorima, više 12.000 fotografija, 1.350 tekstova, 250 zastava, grbova, amblema i oznaka, 290 vojnih karata, ali i naoružanje, kao i 47 uniformi iz poslednja dva veka… Poseban utisak ostavlja Spomen soba, podignuta u znak sećanja na žrtve svih ratova u našoj zemlji, sa akcentom na Niš i okolinu. Spomen sobu čini preko 20 naslova i celina u okviru kojih je pomenuto vise od 16.000 imena stradalih od Srpsko-turskih ratova, do NATO agresije i poginulih u Kopnenoj zoni bezbednosti.

Deo Spomen muzeja je posvećen i sportu, a profesor Kerković će imati svoje mesto u njemu kao jedan od najbitnijih ljudi za razvoj košarke u Nišu, a njegov doprinos ovom sportu je bitan i na nacionalnom nivou.

Profesor Aleksandar Kerković je rođen 1922. godine, a sa košarkom se prvi put sreo tokom Drugog svetskog rata 1942. godine u radnom logoru Skela kod Obrenovca. Po završetku rata završio je Državni institut za fiskulturu i postao je referent za sportove u Komitetu za fizičku kulturu vlade FNRJ. Njegovo ime se vezuje za pionirske košarkaške poduhvate u Čačku, Šapcu i Nišu. za Niš je posebno bitna i njegova uloga u stvaranju Grupe za fizičko vaspitanje u okviru Više pedagoške škole u Nišu 1955. godine, što je preteča današnjeg Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja.

Prijem kod generala-potpukovnika Simovića još je jedan dokaz povezanosti sporta i Kopnene vojske Vojske Srbije u Nišu. Vojska će i u budućnosti ukazivati pažnju svima koji su ostavili trag u sportu u Nišu i regionu, ali će i nastaviti sa aktivnom ulogom u razvijanju sporta i zdravog života.

 

foto: KVVS Niš


Povezane vesti

Teodora Ristić vicešampionka Srbije u dvorani

Protekle nedelje u Čačku je održano Prvenstvo Srbije u dvorani za teniserke do 18 godina. Teniserka niške Teniske akademije Živković

95 godina niškog Radničkog (VIDEO)

Fudbalski klub Radnički obeležio je 95 godina postojanja i rada. Na svečanosti kojoj su prisustvovale visoke zvanice iz javnog života

“Studentkinje” okončale sezonu – peto mesto više od očekivanog (VIDEO)

Košarkašice Studenta ovogodišnje takmičenje u Košarkaškoj ligi Stbije okončale su minimalnim porazom od ekipe Radivoja Koraća 68-67. Utakmica nije imala

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*